+31 (0) 13 203 5077 info@fablab013.nl

  Tegenwoordig wordt er al veel geprint met een 3d printer. Zo zijn ze in de medische sector bezig met schedel implantaten, daarnaast zijn ze ook nog bezig met het ontwikkelen van 3d print huizen. Maar een unieke opkomst van 3d printen vind ik, is in de industrie van voedsel.

  Het 3d printen van voedsel wordt nu op dezelfde manier gedaan als de FDM-printers. Dit houdt in dat het voedsel laagje voor laagje wordt opgebouwd waardoor er een 3d vorm ontstaat. De uitdaging van het 3d printen is het goede eten te vinden om te kunnen 3d printen. Het voedsel kan niet te vloeibaar zijn. Als het te vloeibaar is kan het al uit de printer stromen voordat het begint met printen of zakt het in elkaar en wordt het een berg slurrie omdat het geen goed support biedt voor de volgende laag. Het voedsel mag ook niet te stevig zijn, anders komt het de printer niet uit en kun je niks printen. Het Nederlandse bedrijf TNO is op dit moment bezig met het ontwikkelen van een 3d printen om avondeten te kunnen printen. De voordelen van het printen van je eigen avondeten is het personaliseren van je voedingswaarden. Zo kan een sporter meer eiwitten toevoegen en een persoon die ziek is meer vitaminen. Daarnaast heeft het ook het voordeel dat er minder voedselafval is. Het printmateriaal voor de 3d printer wordt gemaakt van overgebleven voedsel, maar ook van algen. Het eten van algen klinkt misschien heel raar, maar het zit vol met eiwitten die ook in vlees zitten. Maar het kweken van algen heeft veel minder CO2-uitstoot waardoor het beter voor het milieu is. Tegenwoordig kan je al verschillende etenswaren printen, die voornamelijk voor decoratie en toetjes bedoeld zijn. Hieronder staan verschillende bedrijven die daar nu mee bezig zijn.

  Snoep printen

  Ja, het printen van je eigen snoep is nu al mogelijk. Het bedrijf Magiccandyfactory is sinds 2015 bezig met het printen van snoepgoed. Het snoepgoed wordt gemaakt van groente gebaseerde gel met fruit en groente extracten om een zo gezond mogelijk snoep te printen. Op de website kun je een app downloaden waarmee je je eigen snoep kunt ontwerpen. Je kunt het bijna zo gek nog niet bedenken en je kunt het daar printen. Zo hebben ze al portretten, dinosaurussen, schildpadden en teksten gemaakt. Het printen van een snoepje duurt ongeveer vijf minuten, en dan heb je een snoepje van zo’n 10 gram.

  Nature Machines

  Het Spaanse bedrijf Natural Machines is ook bezig met het 3d printen van voedselwaren. Maar op een hele andere manier dan het standaard 3d voedsel bedrijf. Het bedrijf is bezig met het ontwikkelen de printer Foodini dat avondeten kan printen. Zo kunnen ze al koekjes, pasta en pizza maken. In de printer kunnen tot 5 ingrediënten in, waarmee de printen kan printen. Het enige nadeel van deze machine is dat het eten wat gemaakt wordt niet direct gegeten kan worden, maar eerst nog gekookt, gebakken of gefrituurd worden.

  Het daadwerkelijk kunnen printen van ons avondmaal is nog lang niet realistisch. Maar kan wel echt een optie worden voor later. Nu kunnen we vooral genieten van het 3d geprinte zoetigheid.