+31 (0) 13 203 5077 info@fablab013.nl

  Dikke panelen, harde materialen, 3 dimensionale vormen en grote grote afmetingen. Onze portaal-frezen weten er wel raad mee ! Maak o.a. je eigen meubelstukken, beelden, teksten, schilden en honderden andere zaken.

  Hoe werkt het?

  De extreem krachtige freesmotor duwt met 16.000 omwentelingen per minuut verschillend gevormde freesbits door de meest uiteenlopende materialen. De machine wordt op 4 aparte assN en gestuurd met gcode die in het lab gemaakt wordt van je eigen vector-tekening. Welke materialen zijn geschikt Nagenoeg alle organische materialen met een stevigheid tussen slap karton en hard graniet kunnen met de freesmachine bewerkt worden. Steen, hout, kunststoffen etc. zijn geen probleem. Metalen zijn niet geschikt.

  Software tips

  Gratis 2D tekensoftware: Inkscape
  In het lab werk je o.a. Met : Sheetcam (2D) , Desk Proto (3D) en MACH-3 (CAM) Zelf aan de slag De CNC portaalfrees heeft voor beginners een ietwat steile leercurve. Omdat de machine erg krachtig is en de mogelijkheid heeft zichzelf te vernietigen of omstanders te verwonden is veiligheid rondom deze machine kritiek. Normaal gesproken zul je in het begin dus altijd onder begeleiding van een labmanager aan de slag gaan. Vooraf reserveren van deze machines is dan ook van belang.

  Overige informatie

  Portaal frezen zijn zeer veelzijdig en vaak wordt het potentieel van de machine in 1e instantie onderschat. Om het maximale uit de machine te halen en om vertraging en frustratie te voorkomen in het ontwerptraject raden we aan om de workshop CNC frezen te volgen. Tip : Onze portaalfrezen zijn uitgevoerd met een 4e rotatie-as. Hierdoor kan er ook 3-dimensionaal gefreesd worden tot een diameter van 15 centimeter.

  Freesbits en materialen

  Het is gebruikelijk om bij freesopdrachten je eigen freesbitjes en materialen mee te brengen. In het lab zijn ook een aantal standaard freesbits te koop.

  Jouw opdracht door ons laten uitvoeren?