vimm-pub cnc-frees odette | het grootste fablab van Nederland

Dikke panelen, harde materialen, 3 dimensionale vormen en grote grote afmetingen. Onze portaal-frezen weten er wel raad mee ! Maak o.a. je eigen meubelstukken, beelden, teksten, schilden en honderden andere zaken.

Hoe werkt het?

De extreem krachtige freesmotor duwt met 16.000 omwentelingen per minuut verschillend gevormde freesbits door de meest uiteenlopende materialen. De machine wordt op 4 aparte assN en gestuurd met gcode die in het lab gemaakt wordt van je eigen vector-tekening. Welke materialen zijn geschikt Nagenoeg alle organische materialen met een stevigheid tussen slap karton en hard graniet kunnen met de freesmachine bewerkt worden. Steen, hout, kunststoffen etc. zijn geen probleem. Metalen zijn niet geschikt.

Software tips

Gratis 2D tekensoftware: Inkscape In het lab werk je o.a. Met : Sheetcam (2D) , Desk Proto (3D) en MACH-3 (CAM) Zelf aan de slag De CNC portaalfrees heeft voor beginners een ietwat steile leercurve. Omdat de machine erg krachtig is en de mogelijkheid heeft zichzelf te vernietigen of omstanders te verwonden is veiligheid rondom deze machine kritiek. Normaal gesproken zul je in het begin dus altijd onder begeleiding van een labmanager aan de slag gaan. Vooraf online reserveren van deze machines is dan ook erg sterk aan te raden.

Overige informatie

Portaal frezen zijn zeer veelzijdig en vaak wordt het potentieel van de machine in 1e instantie onderschat. Om het maximale uit de machine te halen en om vertraging en frustratie te voorkomen in het ontwerptraject raden we aan om de workshop CNC frezen te volgen. Tip : Onze portaalfrezen zijn uitgevoerd met een 4e rotatie-as. Hierdoor kan er ook 3-dimensionaal gefreesd worden tot een diameter van 15 centimeter.

Freesbits en materialen

Het is gebruikelijk om bij freesopdrachten je eigen freesbitjes en materialen mee te brengen. In het lab zijn ook een aantal standaard freesbits te koop. 3mm en 6 mm rechte tips en enkele ballnose (afgeronde) freesjes staan meestal op voorraad bij de balie in het lab. Nieuwe freesbits zijn 10 euro en kunnen na gebruik mee naar huis genomen worden en een volgende keer weer gebruikt worden.

tip

online reserveren is altijd goedkoper !

Jouw opdracht door ons laten uitvoeren?