+31 (0) 13 203 5077 info@fablab013.nl

  Foamcube is een uitvinding van Fablab013 waarmee je snel grote volumes in complexe vormen uit schuim kunt snijden; en we zijn er trots op ! Met een computergestuurde gloeidraad en 4 onafhankelijke assen kun je direct 2D en 3D vormen maken uit allerlei thermoplasten die tussen 100 en 300 graden celcius smelten.

  Wat heb je nodig ?

  Foamcube werkt intern op Gcode. De taal waar 3D printers en CNC machines op draaien. In de software van Foamcube kun je je eigen .DXF bestanden heel snel omzetten naar snijbestanden in Gcode. Daarna kun je direct aan de slag. Heb je een 3 dimensionale vorm die je wilt snijden, dan heb je van elk aanzicht een apart .DXF bestand nodig. Onze labmanagers helpen je uiteraard graag op weg als je nog nooit met Foamcube gewerkt hebt.

  Wat kun je snijden met Foamcube ?

  EPS : Dit meest gebruikte materiaal is ook bekend als piepschuim of tempex. EPS komt in diverse drukklassen. EPS-60 is heel zacht en is de standaard dunne goedkope isolatieplaat die je bij de bouwmarkt koopt. Prima voor grote letters, cijfers, logos of snelle tijdelijke mallen. Hoe hoger het ESP nummer hoe steviger het schuim wordt. EPS-200 of EPS-250 is al lekker stevig en kan goed gebruikt worden voor meubelstukken, kunstwerken, stevige muurornamenten etc. Foamcube kan EPS snijden tot EPS-400. EPS is relatief makkelijk te verkrijgen in platen en blokken.

  XPS : Deze stevige isolatieplaten in geel en blauw zijn vaak bij de betere bouwmarkten te vinden. Het snijoppervlak is zeer glad en het eindproduct is stevig. XPS is moeilijk te verkrijgen in blokken.

  EPP : Deze, veelal zwarte, kunststof is extreem taai en heel erg stevig. Het wordt dan ook o.a. gebruikt voor vliegtuigen en drones. EPP snijdt langzamer dan EPS of XPS en heeft wat neiging te krullen als je dunne platen in de lengte snijdt. EPP is wat moeilijker te verkrijgen en is leverbaar in platen en blokken.

  Naast bovengenoemde schuimen zijn er nog tientallen andere materialen die met Foamcube verwerkt kunnen worden. Als je materiaal smelt boven een aansteker heb je goede kans dat Foamcube er iets moois van kan maken.