+31 (0) 13 203 5077 info@fablab013.nl

De meest populaire machine in het lab. En met goede rede ook! Je kan heel veel verschillende materialen bewerken en de bediening is van de machine is vrij gemakkelijk.

Hoe werkt het?

De laser in de lasersnijder is een elektromagnetische stralingsbron die met grote precisie door materialen heen kan snijden en graveren. Ook deze machine werkt op basis van 2D vector bestanden. Foto’s en grafische bestanden in .JPEG formaat zijn niet geschikt om te snijden, maar kunnen wel gebruikt worden om te graveren.

Welke materialen zijn geschikt

MDF, zachte multiplexen, acrylaat, papier, karton, textiel, leer en nog veel meer. Harde materialen (bijvoorbeeld hardhout of glas) lenen zich niet voor snijden, maar kunnen wel worden gegraveerd. PVC houdende materialen (ook vinyl) zijn niet geschikt in verband met veiligheid. Metaal kan niet worden gesneden met laser Vera of Iris, laser Donna kan dit wel.

Software tips

Gratis 2D tekensoftware: Inkscape Laser software: RD Works. Laser Vera en Iris draaien op deze software. Deze software is gratis te downloaden en thuis te gebruiken om je bestanden voor te bereiden. Importeer .DXF of .AI bestanden, geef aan welke vlakken gesneden of gegraveerd moeten worden met de correcte waardes en sla je bestand op als een .RLD bestand. Deze kan je op een USB stick opslaan zodat je bij je bezoek meteen aan de slag kan.

Zelf aan de slag

Materialen mag je zelf meenemen. Basismateriaal zoals mdf, multiplex en acrylaat hebben wij meestal op voorraad. Als je nog niet eerder met de lasersnijder hebt gewerkt kan een labmanager je assisteren. Wil je  meer leren over de lasersnijder, het juist voorbereiden van bestanden en onderzoeken wat deze techniek voor jou kan betekenen? Volg dan een workshop. 

Overige informatie

Onze lasersnijders zijn ook te huur voor bijvoorbeeld evenementen, beurzen of scholen. Informeer naar de mogelijkheden.

Jouw opdracht door ons uit laten voeren?