Hoe werkt het 

De plasmasnijder snijdt moeiteloos door elektrisch geleidende materialen. Met elektriciteit wordt een wolk plasma opgewekt die heter is dan onze zon (zo’n 28.000 graden). Door deze sterk gebundelde energie naar het werkstuk te blazen met een compressor verdampt het materiaal direct onder de plasmaboog.

Welke materialen kan ik snijden

In principe kunnen alle elektrisch geleidende materialen succesvol een plasmaboog opwekken. Of die plasmaboog ook effect heeft op je materiaal hangt af van de smelttemperatuur en de thermische geleiding van het materiaal. Over het algemeen zijn Staal, RVS, aluminium, koper en messing goed te snijden. Heb je andere materialen dan mag je altijd een proefje doen om het resultaat te testen.

Hoe lever is bestanden aan 

Snijbestanden maak je bij voorkeur als 2 dimensionale DXF. Je kunt hiervoor programma’s als inkscape of illustrator gebruiken. In het lab werken we met Sheetcam om deze .dxf bestanden om te zetten naar gcode voor de plasmasnijder. De machine zelf werkt met Mach-3 voor de besturing. 

Allemaal een beetje te veel voor je ? Geen probleem ; boek bij je machine een half uurtje labmanager bij en we helpen je zo op weg !

Wat moet ik nog meer weten 

De plasma-machine gebruikt koperen tips die tijdens gebruik weg slijten en na verloop van tijd langzaam slechter worden. Om de kwaliteit van je werk te waarborgen gebruikt iedere klant zijn of haar eigen plasma-tips. De tips gaan afhankelijk van snijdikte en lengte van het snijwerk zo’n 10 uur mee. Je kunt de tips kopen aan de balie in het lab. Nadat je klaar bent met plasma snijden kun je de tip mee naar huis nemen voor de volgende keer, of je kunt hem bij fablab013 in bewaring leggen. Tips kosten Eur. 12,50