+31 (0) 13 203 5077 info@fablab013.nl

  Waarom prototyping?

  Iedereen heeft weleens een goed idee, een oplossing of een verbetering -voor een product. Het lijkt soms zelfs wel of de mens een natuurlijke drang tot innovatie heeft. In je hoofd creëer je, met behulp van je fantasie en inbeeldingsvermogen, een schets van jouw idee. Wat moet het kunnen? Hoe ziet het eruit? Waar moet ik rekening mee houden? Hoe langer je erover nadenkt, hoe sterker en beter je idee wordt. Maar dan…? Hoe lang je er ook over nadenkt, een idee blijft altijd slechts een hersenspinsel in je hoofd. En je kunt er nooit 100% zeker van zijn of jouw hersenspinsels in de praktijk ook echt werken tenzij je ze test.  

  Iets wat in je hoofd zit kun je niet testen, daarvoor moet je je idee eerst visualiseren en tastbaar maken.  Dit noemen we prototyping. Een prototype is eigenlijk het eerste model of ontwerp dat kan worden gebruikt om het product te toetsen op bijvoorbeeld gebruiksvriendelijkheid, design of kwaliteit.  Met behulp van een prototype kunnen we bijvoorbeeld testen hoe het ontwerp voor een nieuw soort zakmes in de hand ligt of kijken of het nieuwe design voor een sportschoen in de smaak valt bij sporters. Dit zijn zaken die een belangrijke rol spelen bij eventuele doorontwikkeling van je product. 

  Afbeeldingsresultaat voor prototyping

  Een prototype hoeft niet altijd een bruikbare versie van het eindproduct te zijn. Als je bijvoorbeeld alléén je productdesign wilt toetsen, kan het in sommige gevallen handig zijn om alleen hiervan een prototype te maken. Op die manier heb je misschien geen werkende versie van je product, maar heb je wel een tastbaar voorbeeld van een ontwerp dat je in de hand kunt houden en in 3D kunt bekijken. Vaak geeft dit de bedenker meteen al een beter beeld van hoe het product eruit moet komen te zien én wat er eventueel al verbeterd kan worden aan het design. Bij het eerder genoemde voorbeeld van het nieuwe design voor de sportschoen zou de bedenker er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een houten prototype van de schoen maken om te testen hoe de nieuwe kleuren er in het echt uitzien of om te zien hoe de verhoudingen van de schoen zijn. Door een houten prototype te maken van het product bespaart de bedenker niet alleen tijd maar ook kosten (een houten versie is stukken goedkoper te produceren dan een vol functionerende sport schoen). 

  Het is belangrijk om de kosten voor het maken van een prototype zo laag mogelijk te houden. Het is immers een test model. Een andere slimme manier om kosten te besparen op je prototype is om er een schaalmodel van te maken. Dit is simpelweg een kleinere versie van je product zodat er minder grondstoffen nodig zijn voor het maken van je prototype. Een voordeel van een schaalmodel maken is dat je het model nog steeds kan testen op functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid zonder daar een hoop materialen voor te gebruiken.   

  Wil jij meer informatie over prototyping? Of heb je hulp nodig bij het creëren van jou eigen prototype? www.fablab013.nl